Medfølelse; hva er så vanskelig med det?


 

Hva er så vanskelig med å vise medfølelse for hverandre? For alle levende vesner her på jorda? Hvorfor blir mennesker satt i et bedre lys enn dyr? Hvorfor mener folk at det er normalt og moralsk akseptert å drepe uskyldige vesner for mat? Jeg kan ikke forstå dette.

Vi mennesker kan overleve og leve gode lange liv på et vegansk kosthold. En moralsk levemåte er det jeg ønsker å se her på jorda. Jeg blir så trist av å se og høre folk som ikke bryr seg og som velger å ikke bry seg når de vet sannheten.

De gir arrogante kommentarer som "en blodig biff er tingen", "jeg elsker bacon", spis gresset ditt og ikke tving din levemåte på meg". 

Jeg tvinger ikke min levemåte på dere! Jeg prøver å opplyse dere om hva som foregår og hvordan vi kan leve side ved side uten drap av uskyldige vesner. Det er de som forbruker animalske produkter som tvinger deres levemåte på dyrene ved å utnytte og ta deres liv for egen vinning og komfort.

Jeg finner meg ofte, bokstavelig talt, i å gråte over den verden jeg lever i. Jeg tror ikke jeg kan takle å være en del av menneskeheten om det fortsetter sånn i årene fremover. 

Jeg har sett så mange dokumentarer og veganske aktivister prate om det som skjer. Hvordan og hvorfor vet ikke alle om dette?

Dere sier at dere elsker dyr. Mest dyr som katt, hund og hest. Og dere kunne aldri i verden tenkt dere å spise disse dyrene, deres elskede kjæledyr og familiemedlemmer. Så hvorfor spiser dere da andre dyr som ku, gris, sau og høne?

Det blir som å ikke drepe familiemedlemmer, men så å ikke bry seg om man dreper en tilfeldig person på gata, fordi man ikke kjenner h*n. 

Alt jeg vil, som veganer, er å gjøre jorda til et bedre sted å leve for alle levende vesner.

Og det jeg får tilbake er kommentarer som (eks.) "Hold kjeft og spis gresset ditt!" 

Hvorfor kan ikke folk lære seg medfølelse, etikk og moral. 


Mennesker tror de er sentrum i universet, at de er den mest fremtredende arten, og at de kan gjøre hva de vil med det de finner på denne jorda. Vi mennesker må virkelig slutte å se så høytidelig på oss selv og bli mer ydmyke. Vi må kunne sette oss inn i hvordan levende vesner har det og slutte å være så arrogante, egoistiske og ignorante. Alt jeg ber dere om er å være gode og snille mot alle vi deler denne jorda med.

De mest brukte begrunnelsene for at folk ikke vil gi opp kjøtt og animalske produkter er:

-"jeg elsker kjøtt for mye" (dette sa jeg selv før jeg fikk informasjon om hva som foregikk)

-"jeg kunne aldri ha gitt opp ost"

-"jeg trenger kjøtt for å leve og være sunn"

-"det er for dyrt"

-"det er ikke praktisk for min levemåte"

-"jeg har ikke tid til å lage mat fra bunnen hele tiden"

-"jeg trenger proteiner, og det finnes bare i kjøtt"

-"det er naturlig å drepe dyr for mat"

-"vi har gjort det i tusenvis av år"

Disse begrunnelsene handler mest om behag. Og kun når man hører ordet vegan er da du tenker over ernæring. Men ikke når du spiser frysepizza 3 ganger i uka, da tenker du ikke over det eller bryr deg om det. Du elsker smaken av kjøtt, men likevel krydrer du alt kjøtt du spiser med planter, for krydder er laget av planter. Kjøtt smaker ingenting eller det smaker blod når du ikke krydrer det. Er det virkelig godt med blodsmak i munnen? Men hvis du må spise ku for å få proteiner. Hvor får da kua proteinet og de andre næringsstoffene sine fra. Kuer spiser jo ikke kjøtt. Elefanter, de største landyrene, spiser ikke kjøtt, men de er en av de sterkeste dyrene på jorden, hvor får de næringsstoffene sine fra? Jo fra planter!!Er så lei menneskeheten som mener de er toppen av næringsskjeden. Uten våpen og verktøy hadde menneskene vært nær bunnen av næringsskjeden. Det er mange ganger jeg sku ønske jeg var et frittlevende dyr. Men det går ikke. Ikke bare fordi ønsker ikke går i oppfyllelse, men fordi de fleste dyrene på jorda ikke er frittlevende fordi de er menneskene sine slaver.

Og til dere som sier at dyrene er her for oss og at det har vært sånn i flere tusen år og det er naturlig. Slutt! Bare slutt!! Vi har såpass med hjernekapasitet til å se at dette er galt. Og at det er på tide og forandre oss og ikke fortsette i de samme groteske fotsporene. 

For ikke så mange år siden var det normalt og sosialt akseptert å eie slaver, menneske-slaver. Men vi skjønner nå at det var et enormt feilgrep og et stort sort hull i menneskeheten. The Holocaust og slavetiden var to av de værste perioder i menneskeheten. Hvorfor utsetter vi andre vesner for dette til daglig for smaken sin skyld.

Og ja, jeg vet det er mange som blir utrolig sinte og totalt forferdet av at jeg tar den sammenligningen. For "du kan ikke sammeligne mennesker med dyr". Og jeg sier ikke at det som foregår med dyrene nå er det samme som det jødene og de mørkhudede, gikk igjennom. Men det jeg sier er at det er store likheter. Ofrene er bare medlemmer av andre arter enn menneskeheten, men det de går igjennom er det samme.

Nå er det sikkert mange som blir sinte på meg for det jeg skrev om dette. Men det bare beviser at dere mener mennesker er bedre enn andre arter. Dette kalles artisme. I likhet med rasisme. Alle levende vesner burde bli behandlet likt. ALLE burde få sjansen til et godt og langt liv!

Jeg sier ikke at alle mennesker er fæle. Jeg drar ikke alle under en kam. Det gjør jeg aldri! Alle er forskjellige samtidig som alle er like.

Jeg respekterer alle som personer, men jeg respekterer ikke alle meninger og handlinger. 

Alle levende vesner på denne jorda er forskjellige. Men alle fortjener de samme rettighetene.

 

-VeganSara

 

#medfølelse #vegan #veganer #utdannelse #slaveri #tortur #mord #kjærlighet #næringskjeden #Holocaust #samfunn

6 kommentarer

Runar

12.01.2017 kl.18:13

Du skriver at alle levende vesener fortjener respekt. Er ikke planter levende?

Du snakker om moral. Hva gjør din moral bedre enn andres? Hvorfor er det galt å drepe dyr for å spise? Mener du at alle kjøtt-etende dyr er umoralske og onde?

Har du tenkt på at om vi slutter å spise dyr så vil mange færre dyr bli født? Du vil altså at dyr skal være ufødte. Hva ville du selv valgt? Å aldri blitt født, eller bli født og leve i ca. 15 år?

Er det ikke ganske umoralsk å ønske at færre dyr levde?

Eller vil du at dyrene skal leve fritt? Hva vil da skje? Overbefolkning av dyr leder til sultedød i massiv skala. Ønsker du at dyr skal dø av sult? Er ikke det ganske umoralsk?

Lina

12.01.2017 kl.21:14

Runar, tenk deg litt lengre igjennom før du kommenterer.

1: Dyrene mennesker spiser, spiser langt mere planter enn d mennesker hadde gjort i seg selv..så der minimiserer man all lidelse :)

2: mennesker kan tenke og føle seg inn i situasjoner andre må gjennom, ja vi kan føle med andre dyrearter også, derfor blir d umoralsk og drepe, siden vi ikke trenger og gjøre det :)

3: om du hadde vært ufødt hadde du ikke hatt peiling på dette, så nei d gjør ikke noe å være ufødt. (bare for å spørre, hadde du ønsket deg og blitt født som ett dyr, kalv for eksempel? de lever nemlig ikke til de er 15 år, det gjør ingen dyr innen kjøtt og melke bransjen.

Runar

12.01.2017 kl.21:47

Vi har alle forskjellig moral. Det er ingen fasit på hva som er rett eller galt.

Hvorfor skal dere si hva som er rett og galt å spise? Hva med fisk? Hva med insekt? Er alle ting hellig? Da sulter vi i hjel.

Jeg spiser kjøtt hver eneste dag. Og jeg sover med god samvittighet.

VeganSara

12.01.2017 kl.21:58

Runar:
Jo det finnes fasit på hva som er rett og galt på noen områder. Som det er galt å drepe mennesker, det er galt å stjele, det er galt å utnytte andre for egen vinning skyld.
Jeg har spist kun plantekost i over 1 måned nå og jeg har absolutt ikke sultet ihjel, tvert imot.
Alle levende vesner har en rett til å velge sine egne liv uten påvirkning av andre, men vi kan ikke forhindre alle dødsfall som at vi dreper mange insekter når vi kjører bil. Men det er bare uheldig, akkurat som når vi tråkker på bakken så er det noe levende som dør.
Men valgene vi tar, de valgene om å drepe, det er umoralsk, når vi har andre valg vi kan ta for å overleve.

Runar

12.01.2017 kl.23:50

Nei. Det er ingenting som er absolutt rett eller galt. Du sier at det er galt å drepe: hva om man dreper noen i selvforsvar? Hva om man dreper noen for å redde noen andre? Hva om man stjeler et brød for å overleve? Er planter mindre verdt enn dyr? Har du en rangliste over verdien på levende ting? Da er vi i så fall bare uenig om hva man kan drepe for å leve. Du mener man kan drepe planter. Jeg mener man kan drepe så og si alt.

Å utnytte andre for vinnings skyld er galt? Så alle sjefer er onde? De tjener jo på andres arbeid.

Flott at du har overlevd på plantekost. Men er ikke planter også levende?

VeganSara

13.01.2017 kl.07:36

Runar:
Okei du har et poeng med selvforsvar og sånn. Overgir meg der. Jeg kan ta feil. Men er det virkelig selvforsvar å linje opp dyr og kutte strupen dems for unødvendig mat?
Ja planter er levende. Men IKKE i den forstand at de er bevisste, bevisste på seg selv og de rundt, eller på den måten av at de har et nervesystem. En plante kan ikke skrike i smerte, en plante prøver ikke å løpe vekk når du drar frem kniven og en plante har ikke morsinnstinkt og løper etter frøene dens i tårer fordi du tar barna dems. Kan du se forskjellen på et dyr og en gulrot? Og uansett så produserer menneskene mer korn og planter som blir matet til dyr enn de produserer for mennesker.
Nei alle sjefer er ikke onde. Men de sjefene som tar all profitten og arbeiderne under h*n ikke får lønn, da er det utnyttelse. Et dyr får ikke no profitt av at de blir solgt, drept og spist.
Hva om det var deg.
Hva om du ble født som en guttekalv. Med en gang du kommer ut får du lov til å spise litt morsmelk av menneskene, men fordi de vil ha melka for seg selv, får ikke du lov til å spise mat fra din egen mor i mer en noen dager. Bare noen dager gammel tar de deg bort fra moren din. Hun skriker etter deg i sorg i det du blir dratt vekk fra henne etter det ene bakbeinet ditt. Du blir plassert sammen med andre kalver, lenket fast og har bare muligheten til å sitte og stå, og du blir matet mat du ikke skal ha. Denne maten gjør deg skikkelig feit på skikkelig kort tid. Du blir videre enten drept som kalv for å bli kalvekjøtt, eller du blir videre foret opp og blir feitere og feitere helt til du er så tung at det er vanskelig for deg å gå, og så bli drept for å bli oksekjøtt.
Uansett så får du ikke bestemt over ditt eget liv og du kommer til å dø en grusom død. Bolten du får i hodet treffer ikke riktig, du er våken når de kutter strupen din og du kan kjenne alt. Er dette et liv du vil ha? Er dette et liv du ønsker for andre uansett art? Tenk med deg delv og se inn i deg selv og spør: "Hva om dette var meg." "Vil jeg bli behandlet sånn?" Den gyldne regel gjelder overfor alle levende følende vesener på jorda. Hvis du ikke vil bli behandlet sånn, er det da rett og behandle andre uskyldige levende vesener sånn??

Skriv en ny kommentar

VeganSara

VeganSara

20, Nordre Land

Kategorier

Arkiv

hits